نمک تصفیه شده یددار
نام عامی که به کلرور سدیم اطلاق می شود، نمک است. کلرور سدیم به صورت بلورهای سفید مکعبی شکل با دانههای بسیار ریز در طبیعت وجود دارد. از آغاز تاریخ بشریت، کلرورسدیم (نمک خوراکی تصفیه شده) به عنوان نوعی چاشنی به رژیم غذایی افزوده می شد. خواص ضد میکروبی نمک، خاصیت نگهداری مواد غذایی و جلوگیری از فساد آنها، روشی متداول در زندگی بشر بوده است.
نمک خوراکی تصفیه شده یددار (نمک تبلور مجدد یددار)، محصولی است متبلور، شورمزه و بدون بو که عمدتاً از کلرور سدیم تشکیل شده است.
نمک در طبیعت به دو صورت جامد (معادن نمک) و محلول در آب دریا وجود دارد. در نواحی مختلف ایران، معادن نمک به صورت کوه های نمک و نمک دریا دیده می شوند.
تصفیه ی نمک:
برای تصفیه نمک از ناخالصیهای فیزیکی و رسیدن به نمک تصفیه شده مراحل زیر اجرا میشود:
- بخش انحلال
– آسیاب سنگ نمک
– انحلال نمک در آب و تهیه آب نمک اشباع
– رسوب کردن ناخالصی ها از طریق افزودن مواد شیمیایی و فیلتراسیون
– تولید آب نمک خالص
- بخش کریستالیزاسیون
– عمل تبخیر آب نمک و تشکیل کریستال های خالص شده
– کریستالیزور کارخانه برای تغییر اندازه سایز کریستال های نمک بنابر نیاز صنایع مختلف
– جداسازی کریستال ها با استفاده از دستگاه سانتریفوژ، اسپری یدات پتاسیم و آنتی کیک(فروسیانیدپتاسیم) جهت جلوگیری از کلوخه شدن نمک در مناطق مرطوب در این مرحله انجام می گیرد.
- بخش خشک کردن
– رطوبت گیری نمک به کمتر از ۱/۰ درصد
- کاربرد نمک تصفیه شده یددار:
– مصارف خوراکی خانوار
– مصارف غذایی (صنایع گوشت، کنسروسازی، نانوایی ها، صنایع لبنی، صنایع سوسیس و کالباس و صنایع بیسکویت سازی)
– مصارف دارویی (سرم سازی و …)
– مصارف دامپروری
از آنجا که کمبود عنصر ید در رژیم غذایی انسان موجب بیماریهای گوناگون مانند گواتر میشود، معمولاً به نمک خوراکی تصفیه شده، پتاسیم یدات اضافه میکنند تا نمک خوراکی تصفیه شده یددار تولید شده و مصرفکنندگان از آن بهرهمند شوند. نمک خوراکی تصفیه شده یددار به دلیل خلوص بالا، میزان ید را بهتر و به مدت بیشتر حفظ میکنند. در ایران با توجه به بررسی میزان ید در آب و خاک و شیوع گواتر در سطح کشور، مقدار۴۰ میکروگرم ید به ازای هر گرم نمک (۴۰ppm) اضافه میشود.
برای حفظ ید در نمک خوراکی تصفیه شده یددار، باید نمک را دور از نور و رطوبت و در ظرفهای در بسته پلاستیکی، چوبی، سفالی یا شیشهای تیره نگهداری کرده و در مدت کمتر از یک سال آن را مصرف کرد. همچنین هنگام پخت غذا، بهتر است نمک خوراکی تصفیه شده یددار را در انتهای پخت اضافه کنید
بدون دیدگاه