نمک رژیمی


 نمک رژیمی کم سدیم

نمک رژیمی کم سدیم حاوی عنصر پتاسیم است. موثر در پیشگیری و کاهش فشار خون بالا عوارض سکته است. این نمک بهترین منبع پتاسیم طبیعی مورد نیاز برای بدن است.

نمک رژیمی که با نام نمک کم سدیم هم شناخته می شود. هم برای مبتلایان به فشار خون بالا و هم برای افرادی که پتاسیم بدنشان کم شده توصیه میشود و مفید است.نمک رژیمی نمک بدون سدیم ، امکان دارد برای افراد سالم نیز توصیه شود اما خوب است با مشورت پزشک استفاده شود. این نمک بیشتر برای افرادی که نارسایی قلبی دارند و مبتلا به فشار خون بالا هستند تجویز و توصیه شود. مصرف آن برای افراد سالم ای دیگر بی مورد است و ممکن است عواقبی را در پی داشته باشد.

نمک رژیمی کم سدیم

بدن انسان تا حدودی نیازمند سدیم و پتاسیم است. بدن، سدیم را از طریق نمک وپتاسیم مورد نیازش را از طریق سبزیجات و میوه ها دریافت می کند. این نمک خوراکی به دلیل داشتن سدیم و پتاسیم، به عملکرد اعصاب کمک میکند.

خواص نمک رژیمی

  1. حاوی عنصر مؤثر پتاسیم
  2. کم سدیم
  3. مؤثر در پیشگری و کاهش فشار خون بالا
  4. تصفیه شده
  5. استفاده شده در رژیم غذایی
  6. یددار
  7. کنترل فشار خون
  8. جلوگیری از سکته قلبی و مغزی
  9. جلوگیری از کاهش بازدهی و خستگی زودرس
  10. تنظیم نسبت سدیم و پتاسیم برای سیستم اعصاب بدن
  11. جلوگیری از اختلال در گفتار شنوایی ، ناتوانی جسمی
  12. جلوگیری از عقب ماندگی ذهنی و جسمی
  13. مناسب برای دیابتی‌ها

میزان پتاسیم مورد نیاز هر فرد

میزان پتاسیم مورد نیاز در سنین مختلف متغیر است و می توان گفت:

• برای کودکان 1 الی3 سال، 3000 میلی گرم در روز

• برای کودکان 4 الی 8 سال، 3800 میلی گرم در روز

• برای سنین 9 الی 13 سال ، 4500 میلی گرم در روز

• برای بزرگسالان و افراد بالای 14 سال، 4،700 میلی گرم در روز

نمک کم سدیم

میزان مصرف مورد نیاز پتاسیم در دوران شیردهی زیادتر از حد معمول است.این میزان به 5100 میلی گرم در روز می رسد.

علائم کمبود پتاسیم در بدن

• عدم تعادل مناسب آب در بدن

• اختلال در هضم کربوهیدرات و پروتئین ها

• ضعیف شدن اعصاب

• ریتم غیرطبیعی قلب

کمبود پتاسیم چگونه به وقوع می پیونند.

زمانی که فرد به اندازه کافی پتاسیم را از رژیم غذایی دریافت نکند یا با مبتلا شدن به اسهال و استفراغ طولانی مدت پتاسیم موجود در بدنش را ازدست بدهد، با کمبود پتاسیم مواجه می شود.

هیپوکالمی: بیماری است که اگر میزان پتاسیم فردی کمتر از 2.5 میلی مول در لیتر باشد، پزشکان این شرایط را هیپوکالمی می نامند.

هیپوکالمی منجر به عارضه های یبوست، فشارخون بالا، مشکلات کلیوی و مشکلات قلبی می شود.

مزایا و معایب نمک رژیمی

مصرف نمک رژیمی برای افرادی تجویز می شود که سطح پتاسیم بدنشان بر اثر استفاده از برخی دارو ها و یا برخی بیماری ها، کاهش پیدا کرده است. اگر افراد سالم نمک پتاسیم (بدون سدیم) را جایگزین نمک معمولی کنند پس از مدتی دچار عارضه کمبود سدیم می شوند که مشکلاتی در پی دارد.

حداقل نیاز یک فرد به سدیم روزانه 200 میلی گرم است.

نمک رژیمی کم سدیم

عوارضی که در اثر کمبود سدیم برای بدن ایجاد می شوند زیاد هستند. مغز انسان به سدیم حساس است و در صورت نبود سدیم علائم عصبی از قبیل گیجی، تشنج، کندی و کما و مرگ ایجاد می شوند.

علائم دیگر کمبود سدیم

تهوع، اختلال در دستگاه گوارش، گرفتگی عضلات دست و پا، کشیدگی عضلانی، تشنج، ضعف و ناتوانی میباشد.

علائم کمبود پتاسیم و سدیم بسیار شبیه هم هستند، به همین دلیل درصورت افزایش یکی از مقادیر در تشخیص آن دچار سردرگمی می شوند.در مواقعی که فردی دچار گرفتگی عضلات می شود گمان می کند که نیاز به پتاسیم دارد. در صورتی که احتمال دارد نیاز به افزایش سدیم دریافتی یا کاهش پتاسیم دریافتی داشته باشد.

در افرادی که از عارضه نارسایی کلیه رنج می برند مصرف این نوع نمک توصیه نمی شود زیرا سدیم و پتاسیم موجود در نمک از طریق کلیه دفع شده و نمی تواند تاثیری بر سلامتی آن ها داشته باشد

مضرات استفاده از نمک رژیمی

در افراد سالم و در شرایطی که روند بدن طبیعی است؛ مهمترین الکترولیت داخل سلولی ، پتاسیم  و مهم‌ترین الکترولیت خارج سلولی، سدیم می باشد. نمک های معمولی متشکل از سدیم 100 درصد می باشند که موجب افزایش و ایجاد فشارخون در افراد می شوند.

نمکرژیمی کم سدیم

پژوهشهای انجام شده بیانگر آن است که مصرف نمک های معمولی خطر ابتلا به دیابت و فشار خون را افزایش می دهد این در حالی است که مصرف نمک رژیمی به مبتلایان دیابت توصیه می شود. ولی گاهی گمان اشتباه درباره نمک رژیمی منجر به مضرات غیرقابل جبران می شود.مثلا بعضی از افراد دیابتی گمان می کنند جایگزین شدن سدیم با پتاسیم، زیان های نمک را به کلی از بین می برد در حالی که این تصور کاملا غلط است.

درحقیقت زمانی که میزان سدیم موجود در بدن بالا می رود، فشاراسمزی خارج سلول بیشتر می شود و با فشار وارده، آب از محوطه بین سلول به فضای میان بافتی جریان می یابد. از طرفی دیگر، اگر  میزان دریافت پتاسیم بدن بیش از حد معمول بالا برود، فشار اسمزی به جای خارج سلول به درون سلول وارد می شود و موجب ایجاد مشکلاتی در داخل سلول می شود.

در نتیجه می توان گفت: اگر میزان هرکدام از این عناصر(سدیم، پتاسیم) در بدن بیشتر از حد طبیعی باشد، مشکلاتی را برای فرد ایجاد می کند.

استفاده از نمک رژیمی با توصیه پزشک

بهتر است از مصرف نمک کم سدیم یا رژیمی، بدون توصیه پزشک اجتناب کنید.

در بعضی از موادهای غذایی برای طعم دهی از پتاسیم استفاده می شود که استفاده از آن ها موجب بالا رفتن سطح پتاسیم در خون می شود.بنابراین پیشنهاد می شود در صورت مصرف این نوع نمک با دادن آزمایش خون سطح پتاسیم موجود در بدنتان را با مشورت پزشک کنترل کنید.

همان طور که ذکر شد، استفاده از نمک کم سدیم (رژیمی) به افرادی توصیه می شود که به دلیل استفاده از برخی داروها دچار کاهش بیش از حد پتاسیم خون شده اند.

برای دریافت پتاسیم می توانید از سبزیجاتی از قبیل اسفناج، جعفری، هویج و میوه هایی از جمله خرما و موز استفاده کنید.همچنین استفاده از حبوباتی مانند نخود و لوبیا، مغز گردو، پسته، بادام و فندق در طول روز توصیه می شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *